10 Mart 2009 Salı

Merhaba, pembe domateslerimizi ve diğer sebzelerimizi tohum aşamasından itibaren burada sizlerle paylaşacağız.

3 yorum:

  1. MINIK UZUN :

    2 yil önce bir Italyan köylüsünden ,bir domates tohumu aldik esimle..Gacen yaz ektik ve müthis bol bir ürün aldik..Tanimadigimiz bu domatese MINIK UZUN adini koyduk..PDA kurucularina bahsettim. Bana” Bu ürünün cekirdeklerini dikin,bakalim onlarda yeni ürün vereceklermi?” uyarisinda bulundular..Yani acaba Hibrit falanmi? Diye..Bu sene basinda gecen yaz aldigim ürünün cekirdeklerini diktim..Gene ve belki dahada bol bir ürünle karsilastim..Doga sartlarina mukavim,uzunca süre ürün veren,ürünü koku ve tad olarak cocukluk domatesimizin aynisi olan bir domates cesidi..Bu seneki ürünlerdende gene tohum ayirmaya basladim..Arzu edenler mail adresime mesaj atip posta adreslerini verirlerse sonbaharda onlara (tabiî ki ücretsiz)zarf icinde bu hararetle tavsiye edecegim tohumlardan yollarim..Sevgiler-Levent

    YanıtlaSil
  2. T.C. TARIM BAKANLIĞI EGE TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ TEKNİK ELEMANI OLARAK ÇALIŞMAKTAYIM.YEREL ÇEŞİTLERİNİZLE İLGİLİ SİZLERLE GÖRÜŞMEKİSTİYORUM.İSMİM ALEV KIR İŞ YERİ TEL.0232 8461331 alevpinar@gmeail.com ADRESİNDEN ULAŞABİLİRSENİZ ÇOK MEMNUN OLURUM. İYİ ÇALIŞMALAR

    YanıtlaSil

Tohumları Alınacak Domatesler

30 Temmuz'da tohumluk olacak domatesleri seçip ayırdım.

Daha önceden yanlışlıkla koparılmasın diye işaretlemiştim

Türlerine göre seçtiğim domatesler

888 gramlık bir tohumluk

879 gramlık diğer bir tohumluk domates

Domatesten Tohum Alınması

Domateslerden nasıl tohum alınacağına dair www.toprakana.net adlı siteden bulduğum bilgiyi sizinle paylaşmak istedim.
Domatesten Tohum AlınmasıDomateste izolasyon mesafesi 0 m dir. Kendine döllendiğinden mesafeye gerek yoktur. Domates bahçemizde gezip beğendiğimiz domateslerden hastalıksız bitkileri tespit ediyoruz. Şekilsiz, hastalıklı, çeşidin beğenilen görüntüsünü vermeyen meyveler koparılıp atılır. Genelde ilk meyvelerin tohumluğa ayrılması gibi bir kanı vardır. Bunun nedeni ilk meyvelerin tohumlarından elde edilecek ileriki yıllardaki bitkilerin erkencilik özelliğinin olmasıdır. Tohum ekstra aradığımız bir özellik yoksa çeşit özelliğini gösteren her meyve tohum almaya müsaittir. Bu şekilde şekilsiz ve hastalıklı meyveler dışında tohumluğa beğendiğimiz domatesleri bir işaretle belirliyoruz ve bu domatesleri hasat etmeyip iyice olgunlaşmasını bekliyoruz. Zamanla iyice kızaran domates de tohumlar iyice olgunlaşır. Koparılan meyve yarı gölge, kuru, rüzgar tutmayan bir yerde sap tarafları aşağı gelecek şekilde bir hafta kadar bekletilir. Daha sonra ortalarından kesilerek başparmağın yardımıyla veya bir kaşıkla tohumlar et kısmından ayrılırlar. İnce bir elek üzerinde temiz su ile yıkanarak havalı, gölge bir yere serilen bez üzerinde kurutulur, ovalanarak torbalara konur, etiketlenir. Etiket üzerine tohumun çeşidi, alındığı tarih, tohum miktarı gibi bilgiler yazılır. Burada bir konuya izah getirmek gerektiğini düşünüyorum, domates de salçaya işlendiğinde elde edilen posadan alınan tohumlar daha kolay ve pratik tohum elde etme yöntemi gibi görülse de seçme tohum olmadığından bu tohumlardan iyi fide ve bu fidelerden de istenilen kalitede mahsul almak mümkün olmayabilir.

İlk Toplanan Domatesler

27 Temmuz 2009

Şile Pembeleri

Kırmızı Çatal Sırık Domates

Kuşadası Pembeleri

Sırık Domates

Meyveler

Birkaç da meyve..

Meyveler

Meyveler
Karpuz

Meyveler

Meyveler
Kavun

Meyveler

Meyveler
Üzüm

Meyveler

Meyveler
Üzüm

Meyveler

Meyveler
Finduk

Bahçeye genel bakış

Bu başlık altında yetiştirmeye çalıştığım tamamen organik ve doğal sebzelerin fotoğraflarını paylaşmak istedim. Tabii ki ilgilisine. Daha var. Onları da birkaç gün içinde yayınlamaya çalışacağım. Şimdilik bu kadar.
Domatesle ilgili hastalıklar hakkında da bilgi vermeye çalışacağım.

Diğer sebzelerim

Diğer sebzelerim
Börülce

Diğer sebzelerim

Diğer sebzelerim
Patates

Diğer sebzelerim

Diğer sebzelerim
Kendiliğinden çıkmış doğa harikası semizotu

Diğer sebzelerim

Diğer sebzelerim
Balkabağı

Diğer sebzelerim

Diğer sebzelerim
Bamya

Diğer sebzelerim

Diğer sebzelerim
Kabak

Diğer sebzelerim

Diğer sebzelerim
Salatalık namı diğer hıyar

Diğer sebzelerim

Diğer sebzelerim
Biber

Diğer sebzelerim

Diğer sebzelerim
Patlıcan

Domateslerde Dip Çürümesi

Amatör domates yetiştiricilerinin başta gelen sorunu tam meyvelerin olgunlaşmaya başladığı sırada altlarının çürümesidir. Ben de bu işe ilk başladığımda hayli başımı ağrıtmıştı. Bir düşünün o kadar zahmetle tohum ekiyor, fide yetiştiriyor, dikiyor, büyütüyor ve meyvelerin olgunlaştığını gözlüyorsunuz ama tam kızarmasını beklerken meyveler alttan çürümeye başlıyor. Çok can sıkıcı bir durum. Belki bu yazıyı daha önce yazmalıydım ama ne yapalım şimdi kısmet oldu.
Birçok tarımsal yayının bitki istekleri başlığı alında, o bitkinin toprak isteği (killi, kumlu, humuslu, gevşek v.s), su isteği (az su, çok su, taban suyu v.s), iklim isteği (serin, sıcak, soğuk) gibi faktörlerin yanısıra toprağın PH değerinden bahsedilir. Diğer konuların az çok bilinmesine rağmen PH'ın ne olduğu pek bilinmediğinden etkileri de anlaşılamaz. Müsaade ederseniz fazla detaya girmeden kısaca bundan bahsetmek istiyorum.
PH toprağın asitli mi yoksa bazik mi olduğunu gösteren bir ölçüdür. 0 ile 14 arasında bir skalası vardır. 0 çok asitli 14 çok bazik toprağı ifade etmek için kullanılır.
Toprak asitli veya bazik olsa ne olur? Aşağıdaki tablo bu soruya cevap veriyor.


Toprak PH'ının besin alımına etkisi
Dikkatlice bakılırsa bu tablodan; nitrojen, fosfor, potasyum, sülfür, kalsiyum, magnezyum, demir, mangan, bor, bakır, çinko ve molibden gibi bitki için gerekli mikro elementlerin alınabilmesi için toprak PH'ının 5,5-7,5 arasında olması gerektiği görülür. 6-6,5 değerindeki PH ise ideal.
Bu kısa izahtan sonra toprak PH'ının nasıl değişeceğine bakalım:
1. Gübreleme PH'ı düşürür.
2. Kireçleme PH'ı yükseltir.
Bitkinin daha fazla beslenebilmesi, iyi büyümesi için biz toprağı gübreleriz. Gübreleme de PH'ı düşürür. PH'ın 5'in altına düşmesi aşağı yukarı bitkinin topraktan hiç besin alamamasına sebep olur ve neticede meyve altlarında çürüme meydana gelir. Bak şekilde görüldüğü gibi.


Düşük PH sebebiyle dip çürümesi
Ne yapmalı????
Bloğumdaki 6'ncı resme bakarsanız orada bir PH metre görürsünüz. Ben domatesin yanısıra tüm sebzeleri ekeceğim toprağın PH derecesini bu aletle kontrol ediyorum. Ama evde, balkonunda bir iki saksıda domates yetiştirenlere tavsiyem daha pratik olarak nalburdan alınacak sönmüş kirecin saksı toprağına karıştırılması. Ne kadar kireç? Orta boy bir saksı için bir çorba kaşığı kireç problemi çözer sanırım. Kireci toprağın üst kısmıyla karıştırdıktan sonra sulamayı unutmayın ki kireç eriyerek toprağa işlesin.
Yine de sorularınız olursa npars@thy.com a yazarsanız cevaplayabilirim.
Bol şans.

İlk meyveler-35

İlk meyveler-35
20 Temmuz. Ve olgunlaşmış yemeye hazır ilk pembeler

Meyve bağlama-34

Meyve bağlama-34
7 Temmuz. Gelişmiş domatesler

Meyve bağlama-33

Meyve bağlama-33
7 Temmuz. Gelişmiş domatesler

Gelişme-32

Gelişme-32
4 Haziran. İlk çapadan sonraki durum

Gelişme-31

Gelişme-31
27 Mayıs. Bitkiler tutunup gelişmeye başladılar

İlk sulama-30

İlk sulama-30
14 mayıs. Damla sulama hortumlarının döşenmiş hali

ekim-29

ekim-29
Şile pembeleri 3 MAYIS günü toprakla buluştu.

ekime hazırlık-28

ekime hazırlık-28
2 MAYIS günü hava çok yağmurlu olduğu için dikimi birgün sonraya erteledik. Önceden hazırlanmış tarlada düz bir hat oluşturarak fideleri 1'er metre aralıklarla yerleştirdik.

dikime gidiş-27

dikime gidiş-27
Ve bugün 1 MAYIS 2009. Kuşadası pembeleri çiftliğe gidiyor. Ben de yarın gidip dikeceğim.

ikinci ekim-26

ikinci ekim-26
Elimde kalan diğer Kuşadası ve Şile tohumlarını da bugün 21 NİSAN 2009'da ektim

gelişme-25

gelişme-25
Kuşadası pembelerinin ekimden yaklaşık 1 ay sonraki hali. 21 NİSAN 2009

gelişme-24

gelişme-24
Şile pembelerinin ekildikten yaklaşık bir ay sonraki hali. 21 NİSAN 2009.

ilk çıkış-23

ilk çıkış-23
Beyaz acur ve çeşitli bamya fideleri.

ilk çıkış-22

ilk çıkış-22
Pembe çok loplu domates ve buruncuk patlıcanı fideleri.

ilk çıkış-21

ilk çıkış-21
Kırmızı domates ve kırmızı çatal domates fideleri.

ilk çıkış-20

ilk çıkış-20
Şile pembeleri.

ilk çıkış-19

ilk çıkış-19
Kuşadası pembelerinin ekildikten 13 gün sonraki hali. Tabi ilk çıkıştan sonra üzerlerini açarak balkona bol güneşli bir yere aktardım. Soğuk olacağını tahmin ettiğim gecelerde üzerlerini örttüm. 7 NİSAN 2009.

ilk çıkış-18

ilk çıkış-18
Hazır toprağa ektiğim salatalık tohumları sadece 4 gün sonra çıkmaya başladılar. 28 MART 2009.

çimlenme-17

çimlenme-17
Tohumluklarda nem kaybını önlemek için üzerlerini kapatarak ev içerisinde sıcak birköşede çimlenmeye bıraktım. Buraya kadarki tüm işlemlerin yapılış tarihi 24 MART 2009.

salatalık tohumu ekimi-16

salatalık tohumu ekimi-16
Hazır topraklı tohumluğa da salatalık tohumlarını yerleştirip suladım. Sıkıştırılmış toprak suyu görünce şişerek tohumu kavrıyor.

sulama-15

sulama-15
En sonunda çeşme suyuyla suladım. Böylece pembelerin ekim işlemi tamamlandı.

tohumların kapatılıp bastırılması-14

tohumların kapatılıp bastırılması-14
Tohumların hava almasını önlemek ÇOK ÖNEMLİ. Bunun için üzerlerine bir miktar daha toprak ilave edip iyice bastırdım.

tohum ekim-13

tohum ekim-13
Açılan bu yataklara eğer tohum fazlaysa, çıkışı garantiye almak için ikişer adet, az ise birer tohumun tercihe bağlı olarak bir cımbız yardımıyla bırakılması.

tohum yatağı hazırlığı-12

tohum yatağı hazırlığı-12
Tohumları ekmek için bir kibrit çöpü yardımıyla 0,5x0,5x0,5 (en, boy, derinlik) ebadında çukur açtım.

kuşadası-şile mukayese-11

kuşadası-şile mukayese-11
Tohumları ayıkladıktan sonra duruma bakıldığında sanki Şile tohumları daha iri ve daha iyi meyve verecek gibi görünüyor. Ama bu sadece benim öngörüm tam tersi de çıkabilir. Şile'li yetiştirici lütfen alınmasın. Bunu zaman gösterecek.

kuşadası-şile pembeleri-10

kuşadası-şile pembeleri-10
Şile pembelerinden de atılacak zayıf tohumların ayıklanmış hali.

kuşadası-şile pembeleri-9

kuşadası-şile pembeleri-9
Ayıklanmış Kuşadası (solda) ve ayıklanmamış Şile pembelerinin (sağda) yan yana görünüşü.

kuşadası pembeleri-8

kuşadası pembeleri-8
Tohumları biraraya getirerek görünüş açısından zayıf, şekilsiz, boş olanları ayıkladım. Atılacak tohumlar sağ alt köşede.

kuşadası pembeleri-7

kuşadası pembeleri-7
İstanbul'da yapılan toplantıda aldığım Kuşadası pembe tohumları.

hazır toprak-6

hazır toprak-6
Topraksız tohumluklar için aldığım hazır toprak. Toprak poşetinin üzerinde ise toprağın PH derecesini ölçen PH metre. Bu konuda daha sonra deteylı bilgi vereceğim.

hazır topraklı tohumluk-5

hazır topraklı tohumluk-5
Hazır toprakların kaptaki yuvalarına yerleştirilmiş şekli.

hazır topraklı tohumluk-4

hazır topraklı tohumluk-4
Yine Bauhaus'tan aldığım hazır topraklı tohumluk. Naylon poşette hazır sıkıştırılmış toprak var.

toprak doldurma-3

toprak doldurma-3
Tohumlukların toprakla doldurulmuş hali.

tohumluk-2

tohumluk-2
Aynı topraksız tohumluğun üstten görünüşü.

tohumluk-1

tohumluk-1
Tohumları ekmek için Bauhaus'tan topraksız tohumluk aldım.